Weblog en overige

Blogs & puppydagboekjes

Thuisbezoekjes nest 2 ( '10/'11)
Thuisbezoekjes nest 1 (2009)

 

 

De Chinese Crested

Een klein beetje achtergrond informatie

Over de geschiedenis van de Chinese Naakthond bestaan vele verhalen. Hoewel de naam anders doet vermoeden blijkt uit de meeste verhalen dat de oorsprong van het ras niet in China ligt, maar waarschijnlijk elders ter wereld. Delen van Afrika en Amerika worden veelal het meest genoemd in de geschiedenisverhalen over dit ras maar het echte verhaal zal denk ik altijd een groot vraagteken blijven.
Wat wel bekend is, is dat in de 19e eeuw het ras naar Europa kwam maar dat pas in 1978 het ras officieel werd erkend door het FCI. Daarna volgden andere rasverenigingen wereldwijd waardoor sinds de midden jaren 90 het ras wereldwijd erkend is.

Hairless & Powderpuff

De Chinese Naakthond kent 2 variëteiten. Namelijk de hairless en powderpuff variant. Die laatste is simpel gezegd een Chinese Naakthond met haar. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat deze honden geen 'echte' Chinese Naakthonden zijn (omdat het ras in de volksmond 'naakthond' genoemd wordt) of dat er iets mis met hen is maar niets is minder waar. Beide variëteiten kunnen in een nest voorkomen (indien een of beide ouders naakt is, zijn beide ouders powderpuff dan zullen de pups ook allemaal powderpuffs zijn) en beiden zijn ook gewoon toegestaan. De naakte variant is anders dan de naam doet vermoeden ook niet helemaal naakt. Zij hebben haar op hun poten (sokjes), staart en hoofd (crest, vandaar ook in het Engels de naam Chinese Crested en in het Nederlands Chinese Gekuifde Hond). Binnen de naakte variëteit zijn ook weer verschillende gradaties te vinden, namelijk de true hairless (de variant die niet/nauwelijks geschoren hoeft te worden en niet veel haar heeft op de poten, staart en het hoofd), medium hairless (deze hebben wat meer vacht op de poten, staart en het hoofd en veelal ook een streep over de rug waar haar groeit) en hairy hairless (deze heeft beharing over het gehele lichaam en zal dus regelmatig geschoren moeten worden, echter is deze ‘vacht’ niet te vergelijken met die van de powderpuff). Aangezien het haar-gen en die van de tanden met elkaar gelinkt zijn vind je bij de naakte variant van de Chinese Naakthond meestal wel missende elementen in de mond. Dit wordt tot een bepaalde gradatie geaccepteerd binnen het ras vanwege de genetica maar moet natuurlijk niet in zoverre een probleem worden dat de hond er last van heeft. Ook bestaan er qua bouw dan nog 2 verschillende types binnen dit ras. Het deer type en het cobby type. Beide types komen zowel in hairless als powderpuff variant voor en hebben te maken met de lichaamsbouw van de hondjes. Een deer type Chinese Naakthond is over het algemeen wat fijner gebouwd en staat wat hoger op de pootjes. Terwijl het cobby type juist een wat stevigere botstructuur heeft en een rondere borstkast. Tegenwoordig de dag zie je vooral een mix van beide types en worden extreme deer of cobby type Chinese Naakthondjes nog maar zelden geboren. Al zullen in bepaalde lijnen sommige type hondjes toch meer voorkomen dan in andere.

De Chinese Naakthond tegenwoordig

De Chinese Naakthond is een intelligent gezelschapshondje met een vrolijk, clownesk karakter. Ze worden vaak omschreven als paardjes (of mini Afgaanse Windhondjes in het geval van de powderpuffjes) vanwege hun uitstraling en bewegingen en zijn erg gehecht aan hun baas. Over het verschil tussen de haarloze variant en de powderpuff wat betreft karakters bestaan verschillende meningen. De een zegt dat naakies feller zijn terwijl de ander juist weer beweert dat de powderpuffjes de terughoudende van de twee zijn. Mijn ervaring is dat binnen beide variëteiten eigenlijk verschillende types voorkomen, en de beharing dus lang niet altijd wat zegt over het te verwachten karakter van de hond. Over het algemeen staan ze beiden wel bekend als echte knuffels voor mensen die ze goed kennen. Chinese Naakthonden 'werken' graag voor hun baas maar zijn ook vreselijk eigenwijs. Ze leren erg snel maar door hun koppigheid kan het opvoeden soms lastig zijn. Wanneer het aankomt op samenleven met kleine kinderen (mits deze de hond in hun waarde laten zoals bij eigenlijk ieder klein ras geldt) en/of andere huisdieren is dit ras met de juiste socialisatie van jongs af aan goed in verschillende gezinstypes te plaatsen. De verzorging van beide variëteiten kost wel wat tijd en vooral ook wat kennis. Het is een klusje dat regelmatig bijgehouden moet worden dus de baas moet wel bereid zijn dit te willen leren. Echter is het met genoeg oefening zeker niet waanzinnig veel werk en zal het ook alsmaar sneller gaan wanneer je er handigheid in krijgt. Met hun grappige streken en lenigheid maken ze de mens vaak aan het lachen. Een andere omschrijving dan kleine clowntjes heb ik er niet voor. Ze kunnen het huishouden soms echt op stelten zetten maar zijn over het algemeen ook een erg rustig ras. Hoewel het echte schoothondjes zijn kunnen ze ook zeker wel mee met lange wandelingen en zijn ze dol op een leuk spelletje. Een hond met vele kanten dus eigenlijk.

Conclusie

Deze bijzondere hondjes met eveneens bijzondere reputatie hebben heel wat liefde te geven en zijn geweldige gezinsleden voor die die hun huis en hart voor hen open stellen. Zoek je dus een apart, exotisch hondje met een geweldig lief karakter dan is de Chinese Naakthond misschien wel wat voor jou... Hoewel de naam en het algemene imago van het ras misschien sommige afschrikt, hebben deze hondjes veel meer te bieden dan men denkt. Deze kleine circusartiestjes met een groot aanpassingsvermogen zijn in mijn ogen dan ook een prachtig ras om in huis te hebben. Deze lieve zonaanbidders tijdens warme zomers, en warme kruikjes tijdens koude wintermaanden zijn een vriend voor het leven. Laatst tijdens een gesprek met vrienden kwamen we op deze slogan waarmee ik deze pagina graag afsluit: "De Chinese Naakthond, omdat iedereen een kruik verdient!".