Weblog e.d.

Blogs & puppydagboekjes

Thuisbezoekjes nest 2 ( '10/'11)
Thuisbezoekjes nest 1 (2009)

 

 

 

 

 

 

Over ons

Mijn liefde voor dieren is me eigenlijk met de paplepel ingegoten. Van huis uit had mijn moeder niet veel dierenliefhebbers om zich heen. Desondanks heeft ze wel verschillende huisdieren gehad, van katten en muizen tot een Poedeltje genaamd Wendy die haar lust en haar leven was. Toen ze op zichzelf ging wonen besloot ze zich te omringen door dieren, en die eigenschap heb ik nog een tikkeltje erger geërfd. In mijn jeugd begon het met poezen en knaagdieren en op mijn 4e kreeg ik mijn allereerste hondje, een (bastaard) Yorkshire Terriër genaamd Macy. Door haar rol in mijn leven is mijn liefde voor honden alleen nog maar meer gegroeid. In mijn tienerjaren had ik de hobby werkstukken en powerpoint presentaties maken over hondenrassen en rond die tijd voegde ook een tweede hond, een Chow Chow genaamd Belle, zich bij ons gezin. Helaas was haar geen lang leven gegund, maar vlak voor haar overlijden kwam wel Chihuahua Ashley in ons leven die mij in de periode daarna erg heeft gesteund. Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en hebben we een prachtig huishouden vol dieren van verschillende formaten en rassen.


(Ik & onze roedel - Maart 2017)

Wie ben ik?

Mijn volledige naam is Wichita van Rijkom, ik ben een geboren en getogen Amsterdammer die tegenwoordig in de Noordoostpolder woont. Vroeger op school was ik een ambitieus strebertje, een Gymnasium leerling met al een uitgebreid toekomstplan voor ogen. Ik werkte destijds als vrijwilliger in dierentuin Artis (waar ik uiteindelijk ruim 10 jaar lang heb gewerkt) en wilde dolgraag uiteindelijk daar een (dier)management functie gaan vervullen. Helaas werd ik rond mijn tiende ziek, en is mijn gezondheidstoestand met de jaren zo achteruit gegaan dat ik heel wat dromen heb moeten opgeven. Waaronder ook een groot deel van mijn toekomstplannen. Rond mijn 14e kreeg ik vrijstelling van de leerplicht en inmiddels ben ik volledig arbeidsongeschikt. Sinds ik ziek ben zijn mijn dieren nog meer voor mij gaan betekenen. Ze waren altijd al mijn familieleden en beste vrienden maar zijn ondertussen ook echt mijn reden om te leven en kindjes geworden. Zij zorgen er voor dat ik zelfs op mijn slechtste dagen mezelf weer uit bed sleep om hen toch de aandacht en zorg te geven die zij verdienen, en door hen kan en durf ik ook veel meer in het leven. Sinds 2015 is mijn Sheltie Eevee, hier geboren en getogen, mijn hulphond via Hulphondenschool De CLiCK. Zij helpt mij vooral op mentaal gebied bij de angsten en PTSS die ik heb ontwikkeld door mijn gezondheidsproblemen en is mijn steun en toeverlaat tijdens onder andere ziekenhuisbezoeken. Inmiddels heb ik al mijn dromen op het academische en carrière gebied achter me gelaten, maar hebben deze gelukkig wel plaats gemaakt voor nieuwe. Op het gebied van gezondheid zet ik me tegenwoordig in voor meer begrip voor mensen met een beperking. Ik zoek hier aandacht voor in de media, werk als social media vrijwilliger voor de hulphondenschool en help ook graag anderen leren om te gaan met hun beperkingen (meer informatie hier over kan gevonden worden op deze pagina). In 2008 ben ik met de voorbereidingen gestart om te gaan fokken met onze Shetland Sheepdog genaamd Abby. Ik wilde aan alle eisen van de rasvereniging voldoen om een zo gezond en verantwoord mogelijk nest te fokken en uiteindelijk werd in 2009 is ons eerste nestje geboren. In dat jaar is ook de aangevraagde kennelnaam Special Princess goedgekeurd door de Raad van Beheer wat het helemaal officieel maakte.
Tot 2012 was paardrijden ook een grote hobby van me. De laatste jaren heb ik bij een speciale SAP manege ('Stichting Aangepast Paardrijden') wekelijks op een Fjord genaamd Karstad gereden maar helaas kan/mag ik vanwege mijn gezondheidsproblemen inmiddels niet meer paardrijden. Schrijven deed en doe ik nog altijd graag. Soms publiceer ik zelfgeschreven gedichten op deze site en/of mijn Facebook pagina en ik ben sinds 2013 actief als recensent voor de site MijnSerie waar ik recensies over TV series voor schrijf. Muziek is eveneens een grote passie van me. Zowel zingen als het bespelen van instrumenten heb ik in het (heden en) verleden gedaan. Als groot musicalfan breng ik graag bezoekjes aan theaters in ons land (en soms ook in het buitenland) maar ook concerten staan af en toe op het programma. Verder ben ik wekelijks te vinden op de lokale hondenschool en beoefen ik op recreatief niveau verschillende hondensporten met de honden uit onze roedel.
Vanwege mijn gezondheidsproblemen woon ik samen met mijn moeder Monique, die tevens mijn mantelzorger is. Samen dragen wij de zorg over onze beestenbende en wanneer ik een nestje heb springt zij bij waar nodig is zodat het voor mij fysiek haalbaar blijft. Wij hebben een nogal heftig verleden achter de rug op het gebied van huiselijk geweld van mijn vader en zijn hierdoor eigenlijk altijd al op elkaar aangewezen geweest. Ook mijn oma Betsie, die het grootste deel van mijn leven onze buurvrouw is geweest, heb ik altijd als een soort moeder gezien. Helaas is zij begin 2012 overleden wat nog altijd een zeer groot gemis is. Mijn moeder is alweer ruim 20jr lang wiskunde docente en zat hiervoor in de luchtvaartwereld. In 2009 besloot ze om, na vijftien jaar eerder al haar HBO diploma te hebben behaald, ook haar Universitaire diplome wiskunde te halen. Eind 2012 studeerde ze af en sindsdien mag zij de titel 'Master' aan haar naam toevoegen. Nadien heeft zij een aantal jaren les gegeven op een Hogeschool aan docenten in de dop en inmiddels zet ze zich fulltime in voor de eindexamenklasse havo/vwo op de middelbare school.

Special Princess nestjes

De kennelnaam Special Princess komt van Abby's stamboomnaam Yin-dee Abby Special Princess, ik vond deze naam zo leuk dat ik uiteindelijk heb besloten hier ook mijn kennelnaam van te maken (bedankt Har en Petra voor deze leuke stamboomnaam). Mijn voornaamste fokdoel is altijd geweest hondjes te fokken die uit een gezonde oudercombinatie komen, uitgebreid gesocialiseerd worden en uiteraard aan de rasstandaard voldoen. Hoewel ik shows lopen een leuke hobby vind heb ik altijd me gefocust op huishonden en families en is mijn belangrijkste eis voor pupkopers altijd geweest dat hun pupje echt deel uit zou gaan maken van het gezin. Een titel behalen in welke hondensport dan ook is leuk, maar een maatje voor het leven is waar het in eerste instantie om draait. Om die reden leren we pups hier al vroeg aan alledaagse situaties wennen. Attributen zoals de stofzuiger en dweil (binnenshuis) en fietsen en kinderwagens (buitenshuis) komen in de weken dat de pups hier opgroeien allemaal aan bod. Ook uitstapjes met de auto naar het centrum, de kinderboerderij en zelfs de grote stad worden vanaf week zes ingepland en via de puppycam en wekelijkse dagboekjes met foto/video updates zijn de pups gedurende hun tijd hier uitgebreid te volgen.
Onze eerste Shetland Sheepdog Abby heeft in totaal twee nesten gehad. Met dochter Eevee, uit nest twee, waren we ook al met de fokvoorbereidingen gestart maar helaas zijn al deze plannen begin 2011 in rook opgegaan... Abby kreeg epilepsie en hoewel over de erfelijkheid van haar gezondheidsproblemen weinig bekend is hebben wij besloten per direct zowel Abby als haar dochter Eevee terug te trekken uit de fok. Hoewel mijn hart voor altijd bij de Sheltie zal liggen zijn er ook nog veel andere rassen die mij aanspreken. Mede om die reden heeft dan ook het ras de Chinese Naakthond, of zoals ik ze liever noem Chinese Crested (de Engelse benaming voor dit ras en ietwat correcter in mijn ogen), enkele jaren later z'n intrek genomen in onze familie. In de zomer van 2016 werd eindelijk ons derde nest, en eerste nest van dit laatst genoemde ras, geboren. Het was een nest met een lach en een traan, en na dit nest hebben we helaas moeten besluiten onze enige nog intacte teef ook terug te trekken uit de fok. Hierdoor hebben we dus op dit moment geen teven hier rondlopen om mee te fokken en zijn de fokplannen weer even op een laag pitje gezet.
Nog altijd is fokken een grote passie van me en vind ik het prachtig om mensen blij te maken met een pupje en mij in te zetten voor het verbeteren van een ras. Maar nog belangrijker voor mij is het leven dat ik met mijn huidige roedel heb, want op de eerste plaats blijven al onze honden onze familie en beste maatjes en wil ik hen gelukkig zien. Om die reden ben ik ook erg streng in mijn selectie of een hond geschikt is voor de fok en zullen wij voorlopig geen nestjes verwachten. Ik hoop over een x-aantal jaren wel weer een Sheltie teefje te kunnen aanschaffen en daarmee 'Special Princess' weer nieuw leven in te kunnen blazen.


(Grant, Elphaba, Eevee, Glacee & Abby - maart 2017)

Uiteraard ben ik ten alle tijden bereikbaar voor tips en vragen. Met mij in contact komen kan via deze pagina.