Weblog en overige

Blogs & puppydagboekjes

Thuisbezoekjes nest 2 ( '10/'11)
Thuisbezoekjes nest 1 (2009)

 

 

Weblogs

Kijk voor nog meer blogs in de menubalk rechts.

Proeflessen maand - deel 1 (behendigheid - 5 feb 2011)

Het gaat een druk proeflesmaandje voor ons worden!
Al jaren lang wil ik graag iets doen met onze Abby, ik heb immers niet voor niets een sheltie in huis genomen. Maar telkens kwam het er niet van. Een verhuizing, de fokplannen, shows lopen en het allerbelangrijkste mijn gezondheid zat steeds in de weg. Nu is Abby ondertussen alweer 3jr oud, hebben we 2 nesten achter de rug en zullen we voorlopig even een pauze inlassen op fokgebied, kortom de uitgelezen kans lijkt mij om nu dan eindelijk eens iets te gaan ondernemen met mijn kleine meid! Ik ben me dus druk aan het oriënteren op sportgebied maar echt wijs word ik er niet van, ik zit immers met mijn gezondheid en de beste manier om te kijken of ik iets aan kan is toch om in de praktijk te kijken hoe het gaat. Daarom heb ik besloten de komende maand een aantal proeflessen te nemen bij hondenscholen hier in de buurt om te zien welke sport bij mij en mijn kleine meid past.
En afgelopen donderdag begonnen we meteen al goed met een proefles… Nou eigenlijk van van alles maar met name behendigheid! We hadden ‘s middags een privé les gepland staan bij een hondenschool in de buurt waar we meer zouden leren over de sporten die ze daar aanbieden (behendigheid, flyball, rally-o, gehoorzaamheid, en ga zo maar door).
Eenmaal daar kregen we al meteen een warm welkom van de witte herder des huizes en ook een labrador pupje wat daar rondliep. De pup bleek 4 dagen jonger te zijn als onze Eevee en een pupje te zijn uit de fokkerij van de hondenschool eigenaresse (en och wat een schat van dat zeg, die ogen!). Deze was op visite bij moeders en kwam ook even meekijken bij onze proefles. Gezellig!
De proefles begon met een uitleg over alle sporten waarna we begonnen met het eerste onderdeel. De slurf… Hier thuis hebben we ook een buis liggen dus dit onderdeel van de behendigheid kende we wel al een beetje maar de slurf is toch net weer iets anders. De slurf is namelijk niet open aan beide kanten maar heeft een deel wat dicht is wat het er doorheen lopen toch wat ‘enger’ maakt voor de hond. Maar na 2x met het uiteinde in mijn handen en mijn gezicht bij de opening liep ze de 3e keer onder enige problemen door de slurf heen naar het uiteinde. Geweldig vond ze het!


(zie hier een slurf)

Vervolgens zijn we buiten verder gegaan met wat oefeningen. De slalom oftewel paaltjes was het 2e onderdeel wat we gingen proberen. Eerst Abby rustig met een snoepje tussen de paaltjes leiden en dat dan steeds sneller. Nou daar kreeg ik niet eens de kans voor want na 2x vloog Abby al zo goed als alleen door de paaltjes heen!


(zie hier slalompaaltjes)


Het 3e onderdeel waren de hordes. Nu weten de meeste wel dat ik van de eigenaresse van BeeGee een hordeset voor thuis heb gekregen, dus hier hadden we al iets voor geoefend. En dit was ook duidelijk te merken want met mijn moeder aan een kant en ik aan de andere kant sprong Abby zo over de hordes heen. En op het eind kon ze het ook al een beetje in haar eentje met mij…


(zie hier een horde, deze foto van Abby is een tijdje terug in onze achtertuin gemaakt)


Als laatste kwamen we bij de A-schutting. Een onderdeel waarbij de hond stijl naar boven en beneden moet rennen. Oftewel het onderdeel wat de meeste training vergt omdat eigenlijk iedere hond dit doodeng vindt in het begin. Maar ook dit ging erg veelbelovend want met wat hulp van de instructrice en mijzelf is Abby toch een keer over de schutting heen gekomen. Bravo meid!


(zie hier de A-schutting)


Uiteindelijk hebben we een klein uurtje op het veld gestaan, van alles uitgeprobeerd en flink wat gekletst. Het was een erg gezellige middag maar het belangrijkste… Oh wat genoot Abby toch! Ze stond al te piepen toen we daar binnen kwamen, alsof ze wist wat er ging gebeuren. En ze had echt van die heerlijke pretoogjes, een wild zwiepende staart (of wat er nog van over is na de pups, hahaha) en blaffen dat ze deed. Nou en dat laatste doet ze alleen als ze echt vreselijk enthousiast is dus dat zei wel genoeg! En wat een natuurtalent bleek ze te zijn zeg, echt ongelofelijk! De instructrice vond ook dat ze echt een erg goede aanleg had voor alles. Ze pakte alles zo snel op, had een vreselijk hoge snelheid en was gewoon echt een behendigheidshondje daar op het veld.
Kortom het was een erg leuke proefles! We hebben ook nog wat uitleg gehad over de andere cursussen die ze geven maar ivm mijn gezondheid en de tijd hebben we het bij deze oefeningen voor nu dan maar even gelaten. Ik heb in ieder geval een erg goede indruk van deze hondenschool en vooral ook de insteek vond ik erg goed. Niet wedstrijden lopen of zo... Nee maar gewoon lol hebben, genieten samen met je hond en doen wat je kunt! En dat wil ik ook. Ik hoef niet zo zeer wedstrijden te lopen, het zou leuk zijn als Abby ergens goed in is natuurlijk... Maar mijn voornaamste doel is gewoon iets leuks gezelligs samen doen met mijn meid. Alleen... Het was wel erg zwaar. Ik heb nog niet eens een uur op het veld gestaan maar mijn knieën waren daarna echt helemaal kapot. En gezien Abby’s hoogte moet ik natuurlijk ook veel bukwerk doen zeker in het begin dus mijn rug begon ik op het eind ook al aardig te voelen. Kortom of ik het zelf wel helemaal aankan is nog wel een beetje de vraag. Wel vond ik het erg leuk om te doen en had ik er veel plezier in. Kortom behendigheid is dus zeker nog niet afgeschreven, integendeel!
Maar… Er volgen nog heel wat meer proeflessen en hier zal ik zeker ook met goede moed en veel enthousiasme aan meedoen! Te beginnen volgende week met een proefles dogdance. En dan anderhalve week later als afsluiter een proefles schapendrijven! Speuren en dogfrisbee stonden ook nog op mijn lijstje maar aangezien deze proeflessen pas op z’n vroegst in maart plaats konden vinden heb ik het in eerste instantie maar bij de bovenstaande gehouden. Mocht dit allemaal niks zijn dan kan ik altijd nog verder kijken maar ik denk na mijn eerste proefles dat dit zeer waarschijnlijk niet echt nodig zal zijn, hihi... Na alle proeflessen wil ik goed gaan kijken wat het met mijn lichaam doet, of ik het dus aan kan en hoe lang ik moet herstellen na een les. En ook waar Abby de meeste lol in had natuurlijk. En hopelijk kunnen we dan zo ergens in maart/april van start gaan met een leuke sport zodat ik eindelijk wat actiever kan zijn met mijn kleine meid!
De eindconclusie van de eerste proefles is dat Abby genoten heeft, dat ik heel veel lol heb gehad met mijn kleine meid maar dat het fysiek toch ook wel erg zwaar was voor mij. Kortom zeker een geslaagde eerste les dus! Op naar de volgende van de week…

(Kleine wijziging in de plannen... Aangezien we toch nog een gaatje hebben gevonden voor een extra proefles ben ik toch nog maar even gaan rondkijken. Ik wil namelijk toch ook echt wel graag dogfrisbee doen maar de startdatum van de lessen die ik tot nu toe had gevonden kwamen allemaal niet uit. Maar... Ik heb er nu een gevonden waar je gewoon kunt instromen en daar kan ik volgende week terecht! Dus een proefles dogfrisbee wordt ook nog aan de lijst toegevoegd...)