Weblog e.d.

Blogs & puppydagboekjes

Thuisbezoekjes nest 2 ( '10/'11)
Thuisbezoekjes nest 1 (2009)

 

 

 

 

 

 

Weblogs

Kijk voor nog meer blogs in de menubalk rechts.

Proefles maand - deel 4 (schapendrijven - 22 feb 2011)

Vandaag was het dan eindelijk zover... Mijn proefles schapendrijven stond gepland! De proefles waar ik om eerlijk te zijn het meest benieuwd naar was van allemaal maar ook tevens de proefles waarmee ik deze proeflessenmaand alweer afsluit.
Om 12u werd ik verwacht in Zuidwolde bij Jaap Kremer van TynYrOnnen. Een schapendrijver die al jaren met zijn border collie’s actief is in deze sporttak en hier ook les in geeft. We kwamen iets te vroeg aan maar konden gelukkig meteen al van start. Eerst kreeg ik een uitleg over wat mij en Abby te wachten stond en hoe we het gingen aanpakken en daarna was het dan eindelijk zover...
Er deden ook 2 van de border collie’s van Jaap mee aan de proefles om het goede voorbeeld te geven en Abby te begeleiden. Eenmaal uit de auto maakte die me toch een sprint richting de schapen, helemaal hyper van wat komen zou. Met Abby liepen we vervolgens rustig naar de wei toe zodat zij alle indrukken in zich op kon nemen maar volgens mij dacht die op dat moment maar een ding... Er achteraan!
We begonnen aangelijnd met Abby bij de schapen om te kijken hoe ze zou reageren. Ik moest op de schapen met haar aflopen en haar gewoon haar gang laten gaan terwijl de 2 border’s de schapen bijeen hielden. Nadat Abby interesse toonde was het tijd voor het echte werk...


Abby mocht los haar gang gaan bij de schapen! In eerste instantie vloog ze op ze af wild blaffend en rennend. Ze was echter volgens mij iets wat onder de indruk van de reactie van de schapen want daarna hield ze toch wat meer afstand. De rest van het uur zijn we flink met Abby bezig geweest om haar interesse in de schapen aan te wakkeren. Roepen, meelopen met de schapen en wat oefeningen doen om te kijken of er interesse was. De bedoeling was dat Abby uiteindelijk de border’s zou gaan kopiëren en het hoeden daarna van hen zou overnemen. Maar...Helaas, dit was niet het geval. Abby had in eerste instantie wel duidelijk interesse in de schapen maar vond ze daarna toch wel erg spannend allemaal. Ook was ze, zoals Jaap het mooi zei, ietwat te beleefd voor het schapendrijven omdat ze niet op de schapen af durfde te denderen. Abby had er zeker wel lol in, heeft een uur lang vol plezier gehad maar uiteindelijk durfde ze niet veel verder te gaan dan een klein stukje achter de schapen aanrennen en vervolgens weer iets anders te gaan doen.
Ze is dus een twijfelgeval zoals je dat noemt. Er zijn verhalen waarin honden iets van 5 lessen of zo nodig hadden voordat ze echt los kwamen, maar die nu zeer goede schapendrijvers zijn. Maar het kan ook zijn dat dit het gewoon is bij haar en ze niet meer in zich heeft zitten. De keus is dus of nog een paar lessen door gaan om te kijken of we het vuur in Abby wat betreft de schapen kunnen aanwakkeren en ze uiteindelijk als een wilde op ze af kan gaan... Of het hierbij laten en accepteren dat ze het waarschijnlijk/misschien niet in zich heeft.
Uiteindelijk hebben we besloten een tussenweg te kiezen. Voorlopig houden we het hier even bij omdat ik gewoon niet met zekerheid kan zeggen of Abby na een paar lessen wel zal reageren of niet, maar we willen wel graag nog een keertje terug. Maar dan met Eevee, die toch iets pittiger is dan haar moeder en waarschijnlijk dat er op af denderen wat beter in zich heeft. Eevee mag vanaf ongeveer een jaar daar naartoe voor een proefles en dan zullen we gaan kijken of het wat voor haar is. Wie weet dat Abby als die haar enthousiast ziet worden het ook wel gaat overnemen maar dat zullen we wel zien tegen die tijd.
Hoe dan ook ik vond het echt een geweldige ervaring, prachtig om mee te maken! De border’s om me heen waren zo goed, super om te zien gewoon... De rust maar ook juist hun wilde enthousiasme bij de schapen en hun controle over hen, echt geweldig. En de lol die ik heb gehad met Abby was ook super. Het was erg leuk om allemaal te leren, om me heen te zien en ook echt aan mee te doen en ook om te zien dat Abby toch wel een beetje de aanleg er voor had. Het zit er misschien dan niet helemaal in maar er is wel een mooie interesse voor de schapen die ik toch wel durf te gooien op het feit dat het in haar bloed zit... Kortom het was een prachtige ervaring, iets wat je niet vaak meemaakt en kunt doen maar wat ik wel mooi heb mogen doen met mijn meisje! En daarom alleen al, om de lol en plezier die we er in hebben gehad vond ik het een groot succes!
Maar nu... Nu komt de moeilijke beslissing van hoe nu verder? Wat zal ik gaan doen met Abby en per wanneer en hoe. Ik moet er nog maar even goed over nadenken. Ik ben van plan eind van de week de knoop door te hakken en dan in maart ergens mee te gaan beginnen. Een nieuwe start, een nieuw avontuur!

In Abby's fotoalbum zijn alle foto's in groot formaat te vinden...