Weblog en overige

Blogs & puppydagboekjes

Thuisbezoekjes nest 2 ( '10/'11)
Thuisbezoekjes nest 1 (2009)

 

 

Weblogs

Kijk voor nog meer blogs in de menubalk rechts.

Wicked (11 feb 2012)

Gisteren was het dan eindelijk zover... Al een jaar lang keek ik hier naar uit! Deel 1 en 2 van de boekenserie heb ik inmiddels al gelezen en de nummers uit de Broadway versie draai ik grijs (en enkele nummers uit de Duitse en inmiddels ook Nederlandse versie ook). Het verhaal ken ik al door en door en de Broadway versie heb ik via Youtube ook al helemaal kunnen zien. En mijn naam komt zelfs in de boekenserie voor, alsof het zo had moeten zijn! Kortom een echte Wicked-fan kun je mij dus wel noemen.
Daarom was ik er dus ook helemaal kapot van toen ons uitje naar deze lang verwachte voorstelling in het water viel. Op 27 oktober 2011 zouden we namelijk naar de 2e try-out van deze musical gaan. Alles was al geregeld maar op 25 oktober sloeg zoals iedereen inmiddels wel weet het noodlot toe. Ten tijden van de try-out lag ik dus bewusteloos op de IC te vechten voor mijn leven ipv dat ik aan het genieten was in de zaal daar van de voorstelling. Sindsdien hebben we al van alles geprobeerd te regelen want na die teleurstelling wilde we graag ons bezoek aan Wicked extra speciaal maken. Life4You, Hart in Aktie en zelfs Stage Entertainment en het Afas Circustheater zelf hebben we gecontacteerd om te kijken of ze iets voor ons konden doen. Van de meeste kregen we al meteen nee te horen, Stage Entertainment heeft nog van alles voor ons uitgezocht maar kon uiteindelijk ook niks voor ons doen. Maar de cast zelf verasde me vervolgens wel met een prachtcadeau begin december. Een poster van abri-formaat, gesigneerd door alle castleden inclusief persoonlijke teksten. Zo schreef Jim Bakkum ('Fiyero') "Lieve Wichita, met jouw naam kan het ook niet anders dat je de grootste fan bent van Wicked. Heel veel sterkte! En hopelijk tot ziens bij Wicked!", Chantal Janzen (Galinda/Glinda) "Lieve Wichita, ik denk aan jou en stuur je alle kracht en liefde" en Willemijn Verkaik (Elphaba) "Lieve Wichita, ik hoop dat je snel een keertje de kans krijgt naar Wicked te kunnen! Veel sterkte en tot ziens!" op de poster, allemaal om mij een hart onder de riem te steken en steun toe te wensen. Een prachtcadeau wat ik nog steeds iedere dag koester en graag naar kijk (hij hang hier in het midden van de huiskamer)!

Deze poster gaf me alleen maar meer de drang om de voorstelling te bezoeken dus toen enkele weken terug mijn gezondheid en die van mijn oma het leek toe te staan besloten we gewoon maar te gaan boeken en te gaan regelen dat we er heen zouden gaan. Dit was 2wkn geleden en inmiddels weet iedereen ook wel dat het wat betreft de gezondheid van mijn oma sneller achteruit is gegaan als wij dachten en dat zij ongeveer anderhalve week terug is overleden. Een flinke klap voor ons maar ook juist des te meer reden om naar Wicked te gaan juist om er even tussenuit te zijn en te genieten van iets waar ik al zo lang naar uit kijk...
Gisteren was het dus zover, ons tripje naar Scheveningen ging van start! Mijn 'tante' (zus van mijn opa) was zo lief om op de meiden te passen (zij is inmiddels hier al de hele week om ons gezelschap te houden, en andersom natuurlijk ook) dus we konden met een gerust hart die kant uit. De reis viel reuze mee wat files betreft, we waren ze op een na allemaal voor dus we kwamen precies op de afgesproken tijd aan bij het theater. De vriendin die met ons mee ging had echter ietwat minder geluk en kwam met een vertraging van 45 minuten uiteindelijk ietwat later aan in Scheveningen. Maar goed geen ramp want dat gaf ons juist de tijd om nog even naar de winkels te gaan daar en rustig aan te doen.
Voor de voorstelling zijn we nog even wat wezen eten bij de McDonalds aan de overkant (tja zo een avondje uit is al duur genoeg bovendien lust ik toch niet zo veel, dus waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?!), heb ik nog even een aandenken (Wicked T-shirt) gekocht bij de musicalshop en hebben we nog een warme drank gehaald bij de theaterbar zo was de tijd alweer binnen no-time om en konden we naar binnen. Normaal gesproken zitten wij het liefst op rij 1 of 2 maar gezien het feit dat we het liefste zo snel mogelijk wilde reserveren (vanwege mijn gezondheid en die van mijn oma, je weet immers nooit wanneer die weer kan omslaan zoals ook is gebeurt, maar ook vanwege het feit dat we graag de originele cast wilden zien en de meeste speelschema's voor de komende weken wel redelijk bekend waren dus we dan hier ook rekening mee konden houden) moesten we iets minder kieskeurig zijn en werd het rij 4 voor ons. Maar moet zeggen... We mogen niet klagen hoor want het waren waanzinnige plekken! Zo goed als in het midden met prachtig overzicht over het gehele podium. Zeer tevreden dus waren we ermee!
Wicked is eigenlijk de proloog op 'The Wizard of Oz' en verteld het verhaal van de heksen Glinda en Elphaba die uiteindelijk bekend zullen komen te staan als 'de goede heks uit het noorden' en 'de slechte heks uit het westen'. Zij waren voor alle gebeurtenissen rondom Dorothy en haar gevolg in het land van Oz (zie foto hieronder, dit was het begindoek van de voorstelling en is een kaart van het land van Oz) namelijk vriendinnen en Wicked verteld hoe deze vriendschap is ontstaan en uiteindelijk ontwikkelde in de relatie die je zag in 'The Wiz'. Het boek waarop de musical gebaseerd is wijkt wel af van de musical maar beide vertellen een prachtig mooi verhaal over vriendschap maar vooral ook over hoe mensen veroordeeld kunnen worden op hun uiterlijk en wie zij lijken te zijn in plaats van hun innerlijk en ware intenties. Het plot zal ik niet verklappen maar wat ik wel kan zeggen is dat het verhaal toen ik dit begin 2011 las erg veel indruk op mij heeft gemaakt. De groene 'slechte' heks Elphaba die bij iedereen bekend staat als een kwaadaardig iemand kent een heel andere kant en dit is eigenlijk een kant waarmee ik me wel erg goed kan identificeren. Daarom ook is Wicked zo speciaal voor mij helemaal na alles wat ik het afgelopen jaar heb meegemaakt en nu nog steeds doormaak.

Maar goed laten we het over de voorstelling zelf hebben, want daar gaat het natuurlijk om. Voor mij was het erg belangrijk de originele cast te zien niet alleen vanwege de verwachte kwaliteit maar ook de persoonlijke boodschappen op de poster. Plus daarnaast dat ik inmiddels groot fan ben van Willemijn Verkaik (recent nog uitgeroepen tot 'beste Elphaba ter wereld' vanwege haar performance hier in Nederland en ook hiervoor in Duitsland) en haar dolgraag in deze prachtige hoofdrol wou zien. Gelukkig hadden we ook bijna de volledige originele cast op Pamela Teves na die normaal gesproken de rol van Madame Akaber speelt (dit was nu Penny Vos) dus dat was al erg mooi nieuws bij binnenkomst.
De show begon meteen super met uithalen van Chantal die ik niet bij haar had verwacht. Wicked staat er om bekend dus we wisten dat ze er van moesten komen maar dat ze deze zo loepzuiver zou zingen overtrof echt alle verwachtingen. Willemijn's eerste nummer knalde er ook meteen in, het gemak waarmee die vrouw zingt is echt onvoorstelbaar en de noten die zij haalt zijn voor veel mensen bijna ondenkbaar. Ik denk niet dat ik ooit iemand beter heb horen zingen dan zij en ik heb al veel musicals (concerten, talentenjachten e.d.) gezien! Maar ook Jim was geweldig in zijn rol. Toen der tijd in Idols was ik al een groot fan (ja ik zal het maar eerlijk bekennen, heb toen der tijd zelfs nog zo een poster op het raam gehangen bij mijn oma in haar benedenhuis om hem te 'steunen') en ook in alle musicals daarna vond ik hem altijd erg leuk maar wat hij in Wicked laat zien heb ik hem nog niet eerder horen doen. Zeker een overtuigende prins die absoluut goed gecast is voor de rol! Maar ook alle andere spelers (onder andere understudy's Bettina en Kelvin die zeker opvielen in het ensemble maar ook Jochem, Christanne, Niels en Bill in hun bijrollen) deden het geweldig. Het plaatje was gewoon helemaal compleet en niemand deed onder voor mekaar. Wat er belangrijk is bij een show als Wicked is de humor en emotie en ook die waren geweldig bij alle acteurs, en met name bij Chantal en Willemijn. Hun timing was super en ze brachten het allemaal zo geloofwaardig over.
Leukste moment was, zoals altijd, het moment dat er iets mis ging want dan zie je toch de ware aard van de acteurs naar boven komen. Dit maal was het de catfight scene waarin er iets mis ging, wat is mij nog steeds niet helemaal duidelijk, maar het gevolg was een slappe lach aanval bij zowel Chantal als Willemijn wat door ging door de hele zaal. Jim probeerde het moment nog te redden door eerder op te komen maar kon zijn geloofwaardigheid als 'redder in nood' op dat moment even niet meer houden wat het moment nog grappiger maakte en ieders lach alleen maar versterkte. Maar wat misschien nog wel knapper was was het optreden van Willemijn daarna, zo'n 1 á 2 minuten later in een van de meest emotionele nummers van de voorstelling. Super deed ze het en dat ondanks het ietwat minder serieuze moment daarvoor!
Ook het decor zag er, zoals verwacht, fantasierijk uit. En hoewel de voorstelling minder 'special effects' kent als een Mary Poppins of Tarzan waren de gebruikte effecten zeker erg mooi neergezet en uitgewerkt. Met name de Smaragdstad was erg mooi en 'magisch' te noemen.
Kortom ik ben niet anders dan lovend over de gehele avond. Mijn verwachtingen waren hoog, zeer hoog maar ze zijn zeker waargemaakt! De voorstelling was echt super, alles klopte en het verhaal wat mij zo aan het hart gaat werd ook precies op de juiste manier neergezet. Heb dus echt een topavond gehad tijdens een geweldige voorstelling waar ik al zo lang naar uit keek! Van een Meet&Greet is het helaas niet gekomen maar de poster die hier thuis hangt en deze voorstelling gisteravond is voor het moment wel genoeg voor mij hoor... Ik heb gekregen waar ik al zo lang naar uit keek en dat alleen al is gewoon super!
Vlak voor onze reis naar Scheveningen waren we nog even naar de juwelier hier geweest voor een speciaal verzoek. In de ochtend was ik namelijk nog eens de sieraden van mijn oma langs gegaan en kwam ik een prachtige hanger tegen, afkomstig uit Irak, met prachtige smaragdstenen er in. Nou en hoe toepasselijk is dat, voor een voorstelling als Wicked die zich deels afspeelt in 'Smaragdstad' en waarin alles draait om 'groen zijn'! Met daarnaast ook nog eens de emotionele waarde die de hanger heeft aangezien hij van mijn oma was en het een prachtig aandenken aan haar is. De juwelier heeft er dus snel nog even een wat groter ringetje aan gemaakt zodat ik de hanger 's avonds kon dragen en me helemaal 'Wicked' kon voelen door deze spreekwoordelijke 'kers op de taart'. Zo was mijn oma er toch ook nog een beetje bij deze avond ook al is ze er niet meer...

Oftewel als ik even mag quoten... "Wicked was absoluut WICKED!"