Weblog en overige

Blogs & puppydagboekjes

Thuisbezoekjes nest 2 ( '10/'11)
Thuisbezoekjes nest 1 (2009)

 

 

De cavia's

Het was eigenlijk absoluut niet het plan om er nog dieren in hokken bij te nemen. We vonden onze beestenbende groot genoeg. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan... Toen mijn beste vriendin begon met haar caviastal kwam ik daar regelmatig de nestjes fotograferen. Mijn bezoekjes aan haar deden mij terugdenken aan mijn jeugd in Artis waar we ook veel met cavia's werkten. In het najaar van 2017 vond zij drie van haar nakomelingen terug op Marktplaats, verwaarloosd, gewond en te koop aangeboden voor belachelijke bedragen. Aangezien er bij haar in de stal geen plek meer was voor allemaal hebben wij aangeboden mee te helpen. Zodoende kwamen twee Peruvian broers in ons huis terecht, destijds nog op zolder in oude ongebruikte chinchilla hokken. We werden verliefd, en hoewel één van de broers uiteindelijk een nieuw thuis vond in België besloten wij de andere zelf te houden. Maar een cavia is een groepsdier, dus er moest een vriendje voor hem bij, waardoor wij uiteindelijk de halfbroers Four & Dash als gezinsleden kregen. Helaas overleed Four in september 2022 waardoor Dash alleen achterbleef. Begin november van dat jaar hebben wij daarom Millie geadopteerd uit de opvang als nieuw vriendinnetje voor hem. Dash heeft genoten van hun samenzijn maar is helaas een maand na de komst van Millie overleden. Omdat we toen al helemaal gek waren op Millie zijn we voor haar op zoek gegaan naar een maatje en ongeveer een week later heeft Chippy, eveneens uit de opvang, zijn intrek bij ons genomen.

Millie


 • Millie
 • Wie van de vier is Millie?
 • Millie viert de lente
 • Nieuwsgierige Millie
 • Millie en Dash
 • Millie alweer 4,5 jaar oud
 • Millie in het voorjaarszonnetje
 • Kiekeboe Millie
 • bootstrap slideshow
 • Onze knappe, grote meid Millie
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
bootstrap slideshow by WOWSlider.com v9.0

Na het overlijden van onze eerste cavia Four bleef zijn halfbroer Dash alleen over. We hebben lang en goed nagedacht over alle opties want cavia's zijn immers groepsdieren. Dash was een ongeholpen, oudere beer wat de mogelijkheden nog wat lastiger maakte. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Caviaopvang Chews & Shelter in Breda waar ze geholpen zeugjes in de opvang hebben (iets dat extreem zeldzaam is bij cavia's) om te koppelen aan ongeholpen beertjes. Na een telefoontje op zaterdag konden we die zondag al gelijk langskomen voor een koppelpoging. Vanwege de karakteromschrijving kozen we ervoor om Dash aan Roelie te koppelen, een rustig teddy zeugje, in de hoop dat dit een match zou zijn. Dash wist niet wat hem overkwam maar werd al snel smoorverliefd. Na een succesvolle koppelpoging daar op locatie mocht ons nieuwe duo mee naar huis om aan hun leven samen te beginnen.
We waren er eigenlijk al gelijk over uit dat de naam niet bepaald onze stijl is. Vandaar ook dat we bij thuiskomst Roelie gauw hebben omgedoopt tot Millie. Deze naam komt van Millie Bobby Brown, een Britse actrice onder andere bekend van Stranger Things en Enola Holmes. Die laatste film keek ik twee dagen voor dat zij bij ons kwam, en aangezien ze Eleven speelt in Stranger Things vonden we die connectie met een cijfer als 'opvolger' van Four ook wel mooi.
Millie speelde wat hard-to-get maar vond Dash ook wel heel erg leuk eigenlijk. Ons levendige huishouden was in het begin wat indrukwekkend voor haar maar al gauw kreeg ze door dat de blaffende honden en voorbijspringende poezen haar geen kwaad zouden doen. Ze kreeg bij de opvang niet veel groen en dat maakt mevrouw hier helemaal goed. Ze doet zowat alles voor groenvoer en dat is dan ook de beste manier tot nu toe om haar aan ons te laten wennen. Ze is nieuwsgierig en best een dappere dodo als het er op aan komt.
Nog geen maand na haar komst overleed Dash heel plotseling. We wilde Millie graag een fijn, nieuw leven geven dus binnen een week hebben we een nieuw maatje voor haar gezocht. Ook bij hem speelde ze in eerste instantie weer hard-to-get maar al binnen enkele dagen liep ze weer te popcornen door het verblijf. Inmiddels zijn ze echt een koppeltje en krijgt Millie regelmatig wasbeurten van haar partner Chippy. Ze doen alles samen, van eten tot slapen en zijn echt een heerlijk stel.
Millie laat tegenwoordig luidkeels van zich horen als we uitslapen en in haar ogen te laat zijn met het ontbijt. Rondom het avondeten is ze weliswaar iets stiller maar laat ze met haar blik en houding ook goed blijken wanneer ze het tijd vindt voor eten. Slapen doet ze vaak lekker languit, op de fleece liner, met haar hoofdje heerlijk op de grond. Ze is een flinke dame maar toch kan ze best aardig popcornen als ze hier zin in heeft.
Millie heeft voor zover we weten geen stamboom. Maar hieronder toch een klein paspoortje voor haar.

Millie (voorheen Roelie)

Zeugje (gecastreerd)

Ras: US Teddy
Kleur: Zwart Rood Wit

Geboren: 10 augustus 2019

---------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Chippy


 • Chippy
 • De foto van Chippy bij de opvang waardoor ik verliefd werd op hem
 • Chippy viert de lente
 • Chippy ligt er ontspannen bij
 • Chippy met zijn vriendin Millie
 • Chippy alweer 4,5 jaar oud
 • Chippy is klaar voor een balspelletje
 • Chippy en Millie eisen eten
 • responsive slider
 • Chippy & Millie in hun huisje
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
bootstrap slideshow by WOWSlider.com v9.0

Millie zou onze laatste aanwinst zijn op cavia-gebied. Het plotselinge overlijden van Dash was echter niet alleen heftig voor ons maar vooral ook voor Millie. Na zijn overlijden was Millie een stuk rustiger. We waren er dan ook wel gauw over uit dat we Millie graag nog een kans willen geven op dat leven wat we voor ogen hadden. Wat fijne laatste jaren samen met een partner. We zijn gaan rondkijken en hebben contact opgenomen met verschillende opvangcentra door heel het land. Uiteindelijk kwamen we via de website van de Dierenbescherming uit bij Dierentehuis 't Schuthok in Den Helder waar al een half jaar lang een langharig beertje alleen in de opvang zat. Ik was gelijk verliefd op zijn schattige hamsterlook op de foto en na een telefoontje besloten we enkele dagen later die kant op te rijden voor een koppelpoging.
De kennismaking met Chippy verliep voorspoedig. Hij was gelijk dolenthousiast en verliefd op Millie terwijl zij meer oog had voor de andijvie die in de ren lag. Eenmaal thuis hebben ze een schoon hok gekregen, hun buikjes vol gegeten en zijn ze gaan slapen. Bang aangelegd was Chippy vanaf het eerste moment al totaal niet. De honden reageerde hij totaal niet op, groenvoer pakte hij gelijk gewoon uit de hand en een aai over zijn bol vond hij ook vanaf het eerste moment al prima. Het versieren van Millie begon al snel en hoewel zij in eerste instantie nog wat afstand hield merkte we wel al gauw dat ze alle aandacht erg leuk vond. Binnen een maand lagen ze samen, tegen elkaar aan, te slapen in het huisje en sindsdien zijn ze onafscheidelijk.
Chippy heeft zijn naam gehouden waarmee hij bij ons kwam. Hoewel het niet helemaal onze stijl is en we een hele rits aan opties hadden klaarliggen, vonden we uiteindelijk Chippy toch het beste bij hem passen.
Chippy weet inmiddels goed wat hij wil, heeft duidelijk zo zijn voorkeuren als het om snacks gaat (wortel - NEE, peterselie - JA) en kan ook samen met Millie goed laten horen wanneer ze het etenstijd vinden. Relaxen kan hij ook als geen ander en samen met Millie voert hij de nodige gesprekken. Het is een gezellig ventje die gek is op aandacht van zowel ons als vreemden.
Chippy heeft voor zover we weten geen stamboom. Maar hieronder toch een klein paspoortje voor hem.

Chippy

Beer

Ras: Tessel kruising
Kleur: Rood Wit

Geboren: 1 juli 2019