Weblog en overige

Blogs & puppydagboekjes

Thuisbezoekjes nest 2 ( '10/'11)
Thuisbezoekjes nest 1 (2009)

 

 

Vakantie

Iedereen houdt van op vakantie gaan! Sommige lekker in eigen land, anderen ver weg naar waar het heerlijk warm is (of soms juist ijzig koud)... Hoe dan ook op vakantie gaan is iets wat we allemaal graag doen, maar met een huisdier en in het bijzonder een hond is dat niet altijd even gemakkelijk. Sommige kiezen ervoor hun hond mee te nemen, anderen vinden het beter hun hond elders onder te brengen.

De hond gaat mee...

In het eerste geval is opvang dan geen punt. Een hond mee op vakantie kan heel gezellig zijn! De heimwee naar thuis is vaak minder en voor de hond kan het ook een hele leuke belevenis zijn. Samen dingen ontdekken en leuke avonturen beleven in binnen- of buitenland! Maar... Er zitten natuurlijk ook wel wat nadelen aan, reizen met een hond. De invoerregels van het land waar naartoe gereisd gaat worden bijvoorbeeld zijn dingen die ver van tevoren goed uitgezocht moeten worden (invoerregels van een hoop EU-landen zijn op deze site te vinden: http://www.dogsincluded.nl). Een rabiësenting is sowieso altijd nodig maar bij sommige landen zijn er nog meer aanvullende regels waaraan voldaan moet worden (sommige landen vragen onderzoeksuitslagen die al 6mnd voor de reis uitgevoerd moeten worden). Daarnaast moet ook uitgezocht worden of de hond op de bestemming wel is toegestaan in het hotel/appartement/bungalow/caravan. Op veel locaties waar honden wel zijn toegestaan mag deze bijvoorbeeld alsnog niet bij de winkeltjes of restaurants komen en ook is er vaak een maximum van het aantal honden dat er in een huisje/kamer mag verblijven. Ook moet goed bedacht worden wat er met de hond gebeurt als iedereen even weg is. Het kan best eens voorkomen dat er een boodschap gedaan moet worden of er een uitstapje gepland staat waarbij de hond niet mee mag/kan. Sommige honden kunnen dan prima in het huisje/de kamer blijven maar anderen voelen zich daar niet op hun gemak, het is immers toch een vreemde omgeving. Dit zijn allemaal dingen waarover nagedacht moet worden voordat de uiteindelijk reis geboekt wordt. Wordt er besloten de hond mee te nemen op vakantie en alle invoerregels zijn bekend dan zijn er nog enkele dingen waarop gelet moet worden. Op de website van de NSV is meer informatie te vinden over dit onderwerp en waar op gelet moet worden indien de hond mee gaat op vakantie... Klik hier voor die pagina!

De hond gaat niet mee...

Maar er is nog een optie als we het over vakanties hebben... En dat is de hond niet meenemen. Dit kan in sommige gevallen een betere oplossing zijn, afhankelijk van het type vakantie wat op de planning staat en het karakter van de hond. Natuurlijk zal er in het geval van niet meenemen ook een hoop bij voorbaat geregeld moeten worden. Veel mensen kiezen er voor als zij op vakantie gaan hun hond in een pension of opvang te doen. Dit raad ik persoonlijk zeer af bij Shelties en Chinese Naakthonden! Zij zijn niet het type hondje wat het goed doet in een hok met af en toe wat aandacht, hier zijn ze simpelweg te gevoelig en sociaal voor. Dit soort hondjes kwijnen echt weg in een pension, worden daar doodongelukkig van. Zij horen bij een gezin lekker in huis te leven. Er zijn een hoop opties als je op vakantie gaat en de hond niet mee kan nemen, opties naast een pension of zoiets dergelijks.
De eerste is opvang door familie of vrienden natuurlijk, dit is het meest ideaal want de hond kent zijn/haar verzorgers dan veelal goed dus zal zich makkelijker op z'n plek voelen in dat huishouden. Maar helaas is dit niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn er ook nog zat andere opties...
Fokkers bieden ook vaak een goede opvangplek voor hun honden. Het is dus ook zeker aan te raden contact te zoeken met de fokker van je hondje als je geen vakantieopvang in je nabije kennissenkring van vinden. Vaak weten zij wel handige adresjes of bieden zij zelf vakantieopvang voor door hun gefokte hondjes. Zo kan je hond lekker zijn vakantie doorbrengen met zijn eigen familie!
Mocht dit allemaal geen optie zijn dan zijn er tegenwoordig ook andere opties online om een huiselijke vakantieplek te vinden. Zo zijn er Facebook groepen zoals deze en deze maar ook websites zoals hondenoppasgezocht.nl. Via een soortgelijk medium hebben wij ook in 2009 een fantastisch vakantieadres voor onze Abby gevonden. Zij hebben Abby met open arme ontvangen en haar een geweldige vakantie gegeven bij hun in huis gewoon samen met de rest van de roedel terwijl wij in Zuid-Frankrijk genoten van onze vakantie (of nou ja genoten... dat is weer een heel ander verhaal). In het geval van zulke opvang ga je gewoon met een veel lekkerder gevoel weg, wij tenminste zeker! Een Sheltie in een pension is immers toch iets totaal anders dan een Sheltie in huis 's avonds lekker op schoot voor de tv bij een gezin, dat is iedereen denk ik wel met me eens...
Mijn mening blijft echter dat ten alle tijden vermeden moet worden honden van dit ras in een pension achter te laten, en volgens mij moet dat motto ook best haalbaar zijn in de meeste gevallen...


©Shelties Of Mischaa’s Pride

Wat de beste optie is voor de hond en het gezin moet iedereen toch altijd zelf bepalen. Waar gaat de vakantie heen, is het een leuke vakantie voor de hond en is het ook nog wel een leuke vakantie voor het gezin als de hond mee gaat? Dat zijn allemaal vragen die gesteld moeten worden bij het plannen van een vakantie en het zoeken naar een oplossing voor de hond. Maar hoe dan ook er zijn genoeg mogelijkheden om een leuke vakantie te hebben waarbij beide partijen echt kunnen genieten van hun welverdiende vakantie!

Helaas bieden wij zelf geen algemene vakantieopvang aan. Eigenaren van door ons gefokte honden (en goede vrienden) kunnen echter wel contact met ons opnemen voor vakantieopvang. In sommige gevallen is opvang voor pupjes van de rassen die wij hier hebben rondlopen ook mogelijk, maar dit zijn veelal vriendendiensten en/of honden die wij persoonlijk al goed kennen.