Weblog e.d.

Blogs & puppydagboekjes

Thuisbezoekjes nest 2 ( '10/'11)
Thuisbezoekjes nest 1 (2009)

 

 

 

 

 

 

Curious Eevee Special Princess

"Eevee"

Geslacht: Teefje
Geboren: 2 oktober 2010
Ras: Shetland Sheepdog
Kleur: Driekleur
Ooguitslag: ECVO vrij (nov. 2010)
MDR1: +/+ (vrij via ouders)
Schouderhoogte: 38cm

***Met Eevee wordt NIET gefokt!***

PitaPata - Personal picturePitaPata Dog tickers

Stamboom - Shows

Eevee is onze eigen aangehouden gefokte pup. Toen ik begon met fokken was het altijd al het plan ooit een pupje te houden uit een van Abby's nesten. Na overleg besloten we dat het plan was een pupje te houden uit Abby's tweede nest en hoewel we alsnog flink hebben getwijfeld bij haar eerste nest zijn uiteindelijk toch bij ons plan gebleven. Een driekleur dametje was de wens en uiteindelijk werd ik helemaal smoorverliefd op Ledger, een driekleur reu uit Amerika met een prachtig uitstraling en een geweldig karakter. Hij werd de vader van ons tweede nest en hoewel het einde van de dracht niet geheel volgens plan verliep en uitliep op een keizersnede met één pup (toevallig ook een driekleur teefje) die dit niet overleefde hielden we hier alsnog een nest van zes prachtig gezonde pups aan over. Al vanaf het eerste moment viel Eevee's mooie volle witte kraag en diep zwarte kleur mij op. Al kort na haar geboorte wist ze niet alleen ons van haar geweldige karakter te overuiden maar ook de andere honden hier in huis. Vooral haar 'tante' Ashley (onze chihuahua en roedelleider op dat moment) die niet zo makkelijk was met andere honden had een bijzondere band met Eevee en bloeide helemaal op als die met haar speelde. Met een paar weken is dus de beslissing gevallen dat mevrouw hier zou blijven. En we hier nog geen moment spijt van gehad!
Eevee is een dametje met een pittig karakter. Ze weet wat ze wil en zal dat ook krijgen ook. Al toen ze drie weken jong was won ze soms makkelijk stoeispelletjes van Ashley en besloot ze ook aldat ze veel te oud was voor de ren. Grommen en blaffen kon ze ook jong al goed hoewel het grommen voor haar nog altijd meer een manier van communiceren is dan een negatieve boodschap heeft. Het was ook al snel duidelijk dat Eevee zeer leergierig is. Ze observeerde Ashley en Abby van jongs af aan maar al te graag om dingen van hen te leren en ging ook regelmatig zelf op onderzoek uit om nieuwe dingen te ontdekken. Ze bleek niet gauw ergens van onder de indruk en dit is gelukkig nog altijd een eigenschap die ze bezit. Ook op de hondenschool zijn deze karaktertrekjes te merken. Ze vindt het geweldig om daar te zijn en nieuwe dingen te leren en ook de interactie met andere honden stelt ze vaak zeer op prijs. Toch blijven shelties wel haar favoriet en zoekt ze dus ook het liefst haar sheltievrienden op tijdens wandelingen. Ook is knuffelen een eigenschap die ze door de jaren geen steeds meer is gaan waarderen. Inmiddels ligt ze zowel binnens- als buitenshuis regelmatig op haar rug te wachten op een buikje kriebel of kruipt ze op de bank even lekker dicht tegen je aan voor een knuffel. Tegenover vreemden is ze een rastypische sheltie, terughoudend. Het duurt een tijdje voor je haar vertrouwen wint maar als dit eenmaal gebeurt is ze een vriend voor het leven. Ze is ook alsmaar meer zorgzaam geworden met de jaren. Inmiddels ziet ze het dan ook echt als haar taak om alle pups die hier in huis komen met veel liefde en zorg groot te brengen, en zorgt haar gevoelige karakter er voor dat ze een prima 'tweede moeder' is voor vele kleintjes die hier al over de vloer zijn geweest.
Eevee heeft inmiddels drie cursussen afgerond bij de hondenschool met hun bijbehorende examens en de resultaten hiervan waren super. Haar allereerste puppycursus examen ronde ze af met 96 van de 100 punten en tijdens haar laatste examen basis gehoorzaamheid II behaalde ze 92 van de 100 punten. Ook in de showring doet ze het niet verkeerd, ondanks de korte trainingsperiodes en tussenstops heeft ze toch al een 'Veel Belovend', 'Zeer Goed' en zelfs 'Beste Baby' kwalificatie op zak. Sinds 2012 is Eevee ook op het behendigheidsveld te vinden. Na enkele jaren tussendoor veel CombiFun te hebben gedaan met haar doen we sinds het voorjaar van 2015 officieel mee aan behendigheid voor gevorderden op en hondenschool hier in de buurt. In de winter van 2016 heeft ze meegedaan aan haar eerste debutantenwedstrijd agility en in het voorjaar van dat jaar zijn we met een cursus Hoopers gestart. Het enige wat ze duidelijk niet in zich heeft is het schapendrijven, dit bleek wel tijdens een workshop in de herfst van 2016 toen ze meer interesse leek te hebben in haar omgeving en mij dan de schapen die tussen ons rond liepen.
Na het overlijden van 'tante' Ashley heeft Eevee even een flinke knauw in haar zelfvertrouwen en vrolijkheid gehad. Toen ze hier eenmaal weer bovenop was heeft zij de taak als roedelleider overgenomen en in de zomer van 2015 heeft ze ook haar officiële hulphondexamen gehaald. Zoals Ashley mij altijd ondersteunde tijdens het winkelen e.d. zal Eevee dit, en nog veel meer, van haar overnemen. Via Hulphondenschool De CLiCK hebben wij inmiddels een pasje en dekje en heel wat goede tips gekregen om haar in haar hulptaak (mij in het dagelijks leven te ondersteunen) verder te begeleiden.
Helaas hebben we door de epilepsie die bij haar moeder Abby is geconstateerd moeten besluiten om Eevee niet in te zetten voor de fok. Hoewel het risico dat haar nakomelingen de ziekte ook zullen krijgen zeer klein is kan ik na alles wat er is gebeurt niet meer vol achter fokken met haar staan en heeft zij dus ook nooit een nest gehad. Desalniettemin genieten we nog steeds met volle teugen van al haar vrolijkheid en liefde en zijn we dolblij dat zij bij ons woont. Ondanks Eevee's ondeugende streken af en toe hebben we nog steeds geen moment spijt gehad van de beslissing haar te houden en kijken we uit naar alles wat we nog samen met haar zullen gaan beleven. We zijn dolblij met deze 'black beauty' en haar karakter en ze is inmiddels niet alleen belangrijk voor mij als familielid maar ook nog eens als helpende hand in het dagelijks leven om mij mijn vrijheid buitenshuis te kunnen blijven garanderen!